Terugblik jubileumconcert

16-10-2023

Jubileumconcert De Zangertjes van Volendam

Dit weekend vierden ‘De Zangertjes van Volendam’ hun zestigjarige jubileum. Voor deze speciale gelegenheid organiseerden de mensen achter het koor afgelopen zondag een jubileumconcert, waar veel belangstelling voor was.

Oorspronkelijk zou het concert in 2020 plaatsvinden - exact zestig jaar na de oprichting van het koor – maar door de pandemie is de show meerdere malen verplaatst. Na een zomer lang goed geoefend te hebben was het moment afgelopen zondag eindelijk daar. Om twee uur ‘s middags werden de deuren van de PX geopend. De grote zaal was al snel gevuld met familie, vrienden, kennissen en andere geïnteresseerden. Het concert werd geopend met een korte toespraak van voorzitter Jaap Schilder ‘Dibbes’. Hij benoemde het belang van muziek in het bevorderen van creatief denkvermogen, en hoe het koor dit bij menig Volendammer verrijkt heeft. Daarnaast benadrukte hij de unieke binding die de koorleden met elkaar hebben.

Bij het eerste lied kwamen de leden van het koor in Volendammer klederdracht per stemsoort het podium op. Hierdoor waren de vier verschillende stemtypes die het koor kent (bas, tenor, alt en sopraan) goed van elkaar te onderscheiden. De zangers en zangeressen werden begeleid door pianist Frank Keijzer en dirigente Juliette Besijn. Na het eerste stuk lichtte koorlid Eric Zwarthoed de grote variatie van de twee komende sets toe. Dit werd onder meer duidelijk gemaakt door het stuk ‘Benedictus’, waarbij prachtige harmonieën te horen waren. Een ander fantastisch stuk was ‘de Nederlandse Potpourri’. Er werd benoemd dat dit misschien wel het favoriete lied is van de koorleden, en dat dit vaak gezongen wordt tijdens repetities en uitstapjes. Deze medley van oude Nederlandse (kinder)liedjes veranderde telkens van melodie en intensiteit, waardoor het met elke verandering van nummer bleef verrassen.

Tegen het einde van de eerste set betraden de jongste leden van het koor het podium. De ‘Benjamins’ (vier tot zes jaar) onder begeleiding van Barbara Koning-Pool en ‘Aspiranten’ (zes tot en met negen jaar) onder begeleiding van Marian Runderkamp-Tol met op piano Frank Keijzer zongen wel bijna tien liedjes, die zij helemaal uit hun hoofd geleerd hadden. In de zaal genoten veel trotste vaders, moeders, opa’s en oma’s van dit jonge talent. Zij sloten de eerste set af met het nummer ‘We binne Volledams’, waarbij het publiek gezellig meeklapte.

Na de pauze betraden de ‘Zangertjes’ wederom het podium, ditmaal in normale kleding. Dit paste goed bij de tweede set, die bestond uit moderne en populaire muziek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lied ‘Africa’ van Toto. Dit nummer viel des te meer op door de speciale introductie, waarbij het koor doormiddel van hun handen en voeten zware regenval nabootste. Een ander mooi stuk was ‘Hallelujah’ (onder meer bekend van Leonard Cohen), waarbij de leadpartij op saxofoon gespeeld werd door koorlid Stef Kras. De laatste twee nummers van het concert waren ook bijzonder, gezien er extra muzikale begeleiding was. Er was een heuse ‘koorband’, bestaande uit Dominique van Rossem op drums, Inge Smit op de basgitaar, Eric Zwarthoed op piano en oud-koorlid Peter Schilder op gitaar. Samen met het koor verzorgden zij een prachtige vertolking van Michael Jackson’s ‘Man in the Mirror’. Het jubileumconcert werd afgesloten met het welbekende en bombastische ‘Bohemian Rhapsody’. Al met al was het een geweldige middag gevuld met veel soorten muziek, waarbij het grote talent en het enthousiasme van De Zangertjes van Volendam goed naar voren kwam.

Dit verslag is geschreven door de Nivo.